Gronings Kluinbier

-----------------

Dit bier stamt uit de 15e eeuw. Het is donker bier dat geheel van gerst werd gebrouwen. In Noord-Nederland was dat niet ongebruikelijk, in het westen wel. Daar werd vaak haver toegevoegd omdat gerst slechter verkrijgbaar en duurder was.

Het recept is gebaseerd op het boek Verloren Bieren van Roel Mulder. Hierin wordt een bitterheid van 60 IBU aangehouden. Andere bronnen geven een veel lagere bitterheid. In mijn versie heb ik een middenweg gekozen.

Recept

  • Batch hoeveelheid: 12 liter
  • Mouten: 1,38 kg pale ale, 1,32 kg havervlokken, 1,09 kg Müchner, 0,3 kg CaraMunich, 0,06 kg geroosterde gerst
  • Hop: Tettnang, 40 gr 60 min., 9 gr 15 min., 18 gr 5 min.
  • Gist: WLP 002 English Ale
  • IBU: 45
  • Kleur: 38 EBC
  • Alcoholpercentage: 6,2% (hoger dan zou moeten, vergistingsgaard was ca. 65%, een realistich percentage voor een 15e eeuwse kluin is ca. 50%)

Bronnen