Soet Bier

-----------------

In 1635 schilderde Rembrandt het schilderij De verloren zoon in een herberg. Hierop staat Rembrandt afgebeeld, samen met zijn vrouw Saskia. In zijn hand heeft hij een glas bier. Brouwers van CRAFT vroegen zich af wat dat voor een bier zou zijn. Samen met Roel Mulder en Perry De Man is een poging gewaagd om dat te achterhalen. Het resultaat was een Soet (d.w.z aangenaam) Bier van 5% dat als droog, kruidig en licht rokerig gekarakteriseerd kan worden.

Het hele proces van het terug vinden van het recept tot het brouwen van het bier is vastgelegd in een vierdelige film die op YouTube te zien is. Links naar de film zijn te vinden op de website van CRAFT.

Naast de variant van CRAFT heeft Roel Mulder nog een eigen variant ontwikkeld. Deze variant is sterker (6,8%) en gebruikt geen rookmout. Het recept hiervan is gepubliceerd in het blad Zymurgy [1].

Recept

Onderstaand recept is afgeleid van Roel Mulder’s recept in Zymurgy.

Batch volume: 12 liter
Mouten: 2,32 kg pilsmout, 1,57 kg boekweit, 1.07 kg havervlokken
Hop: 11 gr Magnum (60 min.)
Toevoegingen: 3 gr anijs, 1,5 gr koriander
Gist: WLP 036 (Düsseldorf Alt)

Ik heb gemikt op een brouwzaalrendement van 68%, maar kwam helaas flink lager uit. Ook de vergisting liep niet geweldig. Het resultaat was uiteindelijk een volmondig, kruidig en lekker bier.

Bronnen

  1. Roel Mulder, Searching for Rembrandt’s lost beer (Zymurgy Vol. 45, Nr. 6, November-December 2022).