Barley Wine (2)

-----------------

Historie

Ron Pattinson1,2 en Allen & Cantwell3 geven een ontstaansgeschiedenis van barley wine.
Zware bieren bestaan al heel lang. Toen er nog geen hop werd gebruikt was een hoog alcoholgehalte de manier om bier langer houdbaar te maken.
In de 18e eeuw kende Engeland een onderscheid tussen beer en ale. Beer was destijds zwaar gehopt en ale was licht gehopt. Daarnaast was er een verschil tussen mild ale dat jong werd gedronken en stock ale dat maanden of zelfs jaren werd gerijpt. Overigens werd met de term beer later uitsluitend porter en stout bedoeld en kon ale dus zowel licht als zwaar gehopt zijn.
In de 19e eeuw was het verschil tussen mild en stock ale aanvankelijk alleen de mate van hoppen. Later werden ook verschillende soorten mouten gebruikt. Verder begonnen brouwers ale van verschillende sterkte te brouwen.

Bass No. 1 Barley Wine

Tot in de 20e eeuw werd de naam barley wine niet of nauwelijks gebruikt. Het eerste bier dat als barley wine in de markt werd was Bass No. 1 rond 1890. Voorheen werden sterke bieren aangeduid met termen als strong, stock, stale of old ale.
De eerste versies van Barley wine zoals we die nu kennen ontstonden midden van de 19e eeuw, o.a. in Burton-on-Trent. Dit waren licht gekleurde (voornamelijk pale ale mout) en bijzonder zware bieren (SG tot maar liefst meer dan 1.120, o.a. dankzij parti-gyle technieken), waarbij de vergistingsgraad laag (ca. 50%) was. Deze Burton ales waren dus erg zoet. Vaak werd dit gecompenseerd met veel hop; in [2] zijn recepten te vinden met IBU ruim hoger dan 100. In de loop der jaren werd de vergistingsgraad hoger, mede dankzij beter begrip van het vergistingsproces. Een ander aspect dat bijdroeg aan een hogere vergistingsgraad was de wijze van rijping. Old ale werd opgeslagen in eikenhouten vaten die werden gemaakt van vers hout. Hierdoor kwam brettanomyces claussenii in het bier, dit gist zorgde er voor dat het bier verder door gistte en voor een typische sherry-achtige smaak zorgde. Deze brett is overigens een andere, mildere, soort dan degene in bijvoorbeeld lambiek of Orval.
Huidige barley wines (incl. old ales) hebben meestal een hoge vergistingsgraad en worden vaak gerijpt op houten vaten. Dit zijn over het algemeen oude whisky, wijn, port, etc. vaten, dus niet van vers hout. Brett is dus zelden meer terug te vinden in moderne barley wines.

Bronnen

  1. Ron Pattinson, The Home Brewer’s Guide to Vintage Beer, 2014. ↩︎
  2. Ron Pattinson, Strong! Vols. 1 & 2, 2020. ↩︎
  3. Fal Allen & Dick Cantwell, Barley Wine – History, Brewing Techniques, Recipes, Classic Beer Style Series no. 11, 1998. ↩︎