Eén van mijn favoriete bierstijlen is Engelse Barley Wine; een lang gerijpt, moutig en alcoholisch bier. Het is ook een bier dat ik regelmatig brouw waarbij ik vaak gebruik maak van de parti-gyle methode.

Wat is Barley Wine
Volgens de meest simpele definitie zijn dit sterke bieren met een alcohol percentage van minimaal 8%, en wellicht was dit ook de oorspronkelijke definitie (hierover meer in een volgende blog). Met een dergelijke definitie weet je echter alleen dat het een sterk bier is. Het zegt nog niets over smaak, kleur, hopintensiteit, enz. Imperial Stout, Double IPA en Quadrupel zijn ook sterker dan 8% maar vallen niet onder de huidige definitie van een Barley Wine. In de gebruikte bronnen (zie onderaan) komen een aantal definities naar voren.
CAMRA
In 1985 definieerde CAMRA Barley Wine als volgt: A strong, rich, and sweetish ale, usually over 1.060 OG, dark in colour, with high condition and a high hopping rate. Extended fermentation times render most barley wines potent in alcohol: for this reason, and because of their heavy palette, they are usually sold in “nip” bottles containing one-third of a pint. Whitbread’s Gold Label is probably the most common example.
GABF Guidelines
Barley Wines range from tawny copper to dark brown in color and have a full body and high residual malty sweetness. Complexity of alcohol and fruity-ester characters are often high and counterbalanced by the perception of low to assertive bitterness and extraordinary alcoholcontent. Hop aroma and flavor may be minimal to very high. Diacetyl should be very low. A caramel and vinous aroma and flavor are part of the character.
Original gravity: 1.090-1.120
Final gravity: 1.024-1.032
Bitterness: 50-100 IBU
Color: 28-44 EBC
BJCP Guidelines
De BJCP richtlijnen dienen, net als de GABF richtlijnen, vooral als stijlindeling bij wedstrijden maar zeggen weinig over de achtergrond. BJCP onderscheidt Engelse en Amerikaanse Barley Wine, Amerikaanse barley wine is steviger gehopt dan de Britse.
BJCP | SG | ABV [%] | IBU | EBC |
English Barleywine | 1.080 – 1.120 | 8.0 – 12.0 | 35 – 70 | 16 – 43 |
American Barleywine | 1.080 – 1.120 | 8.0 – 12.0 | 50 – 100 | 20 – 37 |
Eigen Interpretatie
Op basis van de bronnen die ik gebruikt heb kom ik op de volgende richtlijnen die ik voor mijzelf hanteer voor een eigentijdse Engelse Barley Wine. In een latere blog zal ik ingaan op het thuis brouwen van Barley Wine.
- OG vanaf 1.080
- IBU vanaf 40
- BU:GU 0.5-0.7
- EBC 15-45
- Geen geroosterde tonen
- Engelse bovengist met hoge vergistingsgraad
- Minimaal 1 jaar gerijpt
Vergelijking met andere Stijlen
Old Ale & British Strong Ale
BJCP | SG | ABV [%] | IBU | EBC |
British Strong Ale | 1.055 – 1.080 | 5.5 – 8.0 | 30 – 60 | 16 – 43 |
Old Ale | 1.055 – 1.088 | 5.5 – 9.0 | 30 – 60 | 20 – 43 |
British strong ale is in deze tabel bijna gelijk aan Old Ale, maar dan zonder de typische smaak door rijping die Old Ale wel kent. Van oudsher bestaat er geen onderscheid tussen Old Ale en Barley Wine, tegenwoordig zou je Old Ale kunnen beschouwen als een session Barley Wine. Overigens is Old Ale volgens de CAMRA definitie nog wel een Barley Wine.
Scotch Ale
BJCP | SG | ABV [%] | IBU | EBC |
Scotch Ale | 1.070 – 1.130 | 6.5 – 10.0 | 17 – 35 | 28 – 49 |
Scotch Ale is zoeter dan Barley Wine, enerzijds omdat er meer dextrines in zitten (volmondiger) door een lagere vergistingsgraad, anderzijds omdat het vaak minder gehopt is en de balans dus naar het zoete doorslaat. Afgezien daarvan vallen de sterkere Scotch Ales onder de Barley Wines.
Andere bieren
Imperial Stout is donkerder dan Barley Wine en bevat geroosterde mouten. Daarmee is het dus duidelijk anders.
Een Quadrupel kan je zien als een Barley Wine hoewel er ook, vaak subtiele, verschillen zijn. Voor Quadrupel worden Belgische gisten gebruikt, bovendien ligt de vergistingstemperatuur vaak iets hoger. Daarnaast wordt een Quadrupel minder gehopt.
Doppelbock is in tegenstelling tot Barley Wine geen ale maar een lager. Bovendien is het minder sterk dan Barley Wine.
Double en Triple IPA zijn gewoon American Barley Wines, dus sterker gehopt dan de Engelse. Ze worden tegenwoordig IPA genoemd omdat dat hip is en beter verkoopt.
Voorbeelden

Bier | Brouwerij | Stijl | ABV [%] |
Old Foghorn | Anchor Brewing | English Barley Wine | 8.2 |
Thomas Hardy’s Ale | Meantime Brewing Company Limited | English Barley Wine | 11.7 |
Bass No. 1, Red Label 1965 | English Barley Wine | 8.5 | |
Paragon 2020 | Lervig Aktiebryggeri | English Barley Wine | 12.6 |
Vecchia Lodi | Brewfist | English Barley Wine | 11 |
Vintage Ale | Fuller’s | Old Ale | 8.5 |
Bigfoot | Sierra Nevada | American Barley Wine | 9.6 |
Bronnen
- The 1985 Campaign for Real Ale (CAMRA) Dictionary of Beer.
- Great American Beer Festival Guidelines to Beer Styles and Medal Categories, 1997.
- BJCP (Beer Judge Certification Program) Beer Style Guidelines, 2015.
- Ron Pattinson, The Home Brewer’s Guide to Vintage Beer, 2014.
- Ron Pattinson, Strong! Vols. 1 & 2, 2020.
- Fal Allen & Dick Cantwell, Barley Wine – History, Brewing Techniques, Recipes, Classic Beer Style Series no. 11, 1998.
- Terry Foster, Brewing Barley Wine, Skyhorse Publishing, 2024.