Bier drink je uit een glas

-----------------

Je ziet het best wel vaak op feestjes, festivals, etc.; mensen drinken bier uit de fles (wijn daarentegen nooit). Raar toch? Bier uit een glas is namelijk veel lekkerder.

Bier uit een glas is lekkerder

Waarom is bier dat je uit een glas drinkt lekkerder dan bier dat je uit een fles drinkt. Hiervoor zijn vier redenen aan te voeren.

1. Meer dan 70% van wat je proeft komt door het reukvermogen. Drinken uit een fles maakt het moeilijker om het bier te ruiken. Je kunt de smaak dus niet volledig proeven. Vergelijk het met eten met je neus dicht; het smaakt flauw.
2. Ook het uiterlijk is van belang, dus zelfs je ogen beïnvloeden de smaak.. De kleur van het bier, maar ook de schuimkraag en helderheid heeft invloed hoe je het bier ervaart.
3. Als je bier in een glas schenkt, ontstaat er een schuimkraag. Een goede schuimkraag zorgt ervoor dat vluchtige stoffen, aroma’s, vrijkomen. Deze stoffen worden dan weer via de neus opgenomen.
4. De schuimkraag ontstaat omdat bij het uitschenken koolzuur vrij komt. Zou je uit de fles drinken dan zit het koolzuur nog steeds in het bier en komt het pas in je maag vrij, met als gevolg dat je de neiging krijgt eens flink te gaan boeren. Niet zo fris….

Toch uit de fles drinken?

Drink je je bier toch uit de fles? Dan schoffeer je eigenlijk de brouwer, en zeker de craft- en thuisbrouwer, die z’n ziel en zaligheid in z’n bier heeft gestoken. Een brouwer doet ’n uiterste best om iets moois van z’n bier te maken. Er is niets mis mee dat te waarderen. Bovendien doe je jezelf enorm tekort als je uit de fles drinkt; je mist zoveel lekkers.

Gaat dat op voor alle bieren? Niet helemaal. Er zijn ook brouwers die zich minder interesseren voor de smaak maar meer voor de omzet. In wezen zijn dit geen brouwerijen meer maar marketingbedrijven. Bier brouwen is dan slechts een middel maar geen doel meer. Vaak zijn deze brouwers herkenbaar aan de kleur van de flesjes. Een goed bier zit in een bruine fles. Zit het bier in een ander gekleurd flesje dan wordt het anders. Het gaat dan niet meer om het bier op zich maar om de “belevenis”…. Jakkes…..
Overigens wil dat niet zeggen dat die bieren slecht zijn. Brouw- en productietechnisch zijn ze uitstekend. Maar wel volkomen karakterloos.

Nee, gewoon uit een glas

Wil je genieten van de smaak van bier dan zal je het echt uit een glas moeten drinken, voorop gesteld dat het bier in een bruin flesje zit. Zit het in een ander gekleurd flesje dan valt er helaas maar weinig te genieten en kan je net zo goed uit de fles drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *