Over Bier Van Vroeger

Bier kennen we al eeuwen. Met name in gebieden met gematigd klimaat (Noord-West Europa) waar tarwe, gerst en haver goed konden groeien werd bier de volksdrank. Van oudsher werd vooral thuis gebrouwen. In de vroege middeleeuwen kwamen kloosters op waar, vooral voor eigen behoefte, werd gebrouwen. Met de opkomst van de steden in de latere middeleeuwen ontstonden de eerste brouwerijen.
Uiteraard maakten ook bierstijlen en brouwmethodes een ontwikkeling door. De meeste bierstijlen van pakweg 200 jaar geleden zijn inmiddels uitgestorven. Bierstijlen die tegenwoordig populair en trendy zijn bestaan heel vaak nog maar erg kort.
Het feit dat de bierstijlen van enkele eeuwen geleden inmiddels uitgestorven zijn wil nog niet zeggen dat deze niet goed smaakten. Integendeel, er zaten hele smakelijke bij.

In mijn blog probeer ik te ontdekken hoe klassieke en historische bieren, de bieren van vroeger, smaakten en hoe ze werden gebrouwen.

Sinds 2015 ben ik, Johannes Homan, hobbybrouwer. Ik ben opgeleid als ingenieur luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en ben in dat vakgebied al bijna 40 jaar werkzaam, waarvan 25 jaar als zelfstandige.
Als brouwer houd ik mij vooral bezig met het brouwen van klassieke Duitse bieren, Engelse gerstewijnen (barley wines) en historische Nederlandse bieren.
Uit nieuwsgierigheid naar de achtergrond van het brouwen heb ik de MOOC Beer: the science of brewing van de KU Leuven gevolgd.
Met mijn huidige installatie heb ik de mogelijkheid om zowel met de infusie methode als met de decoctie methode te brouwen. Ook maak ik gebruik van de parti-gyle methode om sterke bieren te brouwen.

Ik vind het leuk om meer bekendheid te geven aan klassieke en historische bieren. Dat doe ik door middel van mijn website Bier Van Vroeger, het brouwen van dit soort bieren en andere activiteiten, zoals vriendenbier en workshops.
Een aantal van mijn brouwsels staan beschreven in een blog.

Een groot deel van de gebruikte hop (Whitbread Golding & Mittelfrüh) komt uit eigen tuin.