
Een proeverij met eigen en andermans bieren is altijd leuk. Je kunt bierstijlen vergelijken, of juist één stijl van verschillende brouwerijen of verschillende jaargangen. Je kunt je biertje natuurlijk zo snel mogelijk wegklokken maar het idee van een proeverij is natuurlijk dat je enige aandacht en tijd besteedt aan het proeven. Hieronder wat tips.
Proeven
Uiterlijk
Bij het beoordelen van uiterlijk let je op verschillende aspecten, zoals de kleur, helderheid en schuimkraag van het bier. De kleur kan variëren van lichtblond tot donkerbruin en kan veel vertellen over de gebruikte moutsoorten. De helderheid geeft een indicatie van aanwezigheid van gist of andere deeltjes. De schuimkraag kan variëren van een dun laagje tot een stevige, romige kraag. Dit is een indicatie van de hoeveelheid koolzuur en hangt o.a. af van de bierstijl. Deze eerste indruk creëert verwachtingen en je krijgt je een idee van de kwaliteit en bierstijl.
Geur
Neem de tijd om de geur van het bier te analyseren en probeer de verschillende geurnoten te identificeren, afkomstig van mouten, hop en gist.
Mouten: zoet, geroosterd, rokerig, noten, chocola, toffee, caramel, biscuit.
Hop: hars, kruiden, gras, bloemen, pijnboom, citrus.
Gist (bovengistend): fruitige en bloemige esters, pittige en peperige fenolen (b.v. kruidnagel).
Gist (lagers): nauwelijks of helemaal niet waarneembaar.
Wilde gisten: medicinaal, pleisters, paardendeken, boerenerf.
Alcohol: alcohol, pittig, peperig.
Smaak
Neem een slok en laat het bier even in je mond rondgaan, zodat de smaken afkomstig van mout, hop en vergisting goed tot hun recht komen. Let op de balans tussen zoet, bitter en zuur, en probeer de verschillende smaaknuances te ontdekken. Zijn er overheersende smaken of zijn de smaken in balans. Let hierbij ook op de finish en afdronk. Naar mate er meer verschillende smaken te onderscheiden zijn neemt de complexiteit van het bier toe.
De smaak wordt voor een belangrijk deel bepaald door geur. Dat wat je proeft en ruikt zal dus vaak overeenkomen.
Interessant is ook om vast te stellen of de smaak overeenkomt met wat je verwacht bij de bierstijl.
Mondgevoel
Laat het bier in je mond rondgaan en beschrijf de volmondigheid (vol, evt. romig vs. dun en waterig), koolzuurgehalte (vlak of juist te veel koolzuur), en andere waarnemingen, zoals soepel vs. samentrekkend.
Afdronk
Beschrijf wat je merkt dat er blijft hangen nadat je het bier hebt doorgeslikt, beschrijf de volheid en intensiteit van de afdronk en hoe lang die duurt.
Proefformulier
Het gebruik van een proefformulier helpt je in het benoemen van wat je proeft. Omdat je met meer aandacht proeft en probeert op te schrijven wat je proeft, zal je je uiteindelijk bewuster van de smaak worden.
Het Bier Van Vroeger formulier helpt je met het beschrijven van het bier en het geven van een oordeel met een cijfer. Dit cijfer kan handig zijn als je een poging wilt wagen verschillende bieren niet puur op intuïtie te willen vergelijken maar hierin wat structuur wilt aanbrengen.
Vijf aspecten worden beoordeeld met een cijfer van 1 tot 10 en vervolgens gewogen meegenomen om tot een eindcijfer te komen. De vijf aspecten zijn uiterlijk (10%), aroma (30%), smaak (50%), mondgevoel (5%) en afdronk (5%). De cijfers hebben de volgende betekenis:
10 = Hemels; 9 = Uitstekend; 8 = Erg goed; 7 = Goed; 6 = Oké; 5 = Matig; 4 = Slecht; 3 = Erg slecht; 2 = Nog slechter; 1 = Afgrijselijk.
Websites & Apps
Mocht je je mening over een bier aan de buitenwereld kenbaar willen maken dan kan dat natuurlijk. Twee populaire opties zijn beeradvocate.com (niet voor thuisbrouwsels) en untappd (ook voor thuisbrouwsels). Untappd is beschikbaar als app op Android en Appel.