
Duits stoombier (Dampfbier) is van oorsprong een gerstebier van hoge gisting dat wordt gebrouwen met Weizenbier gist.
Geschiedenis
De naam wordt toegeschreven aan het sterk schuimende fermentatieproces, waarbij de schuimbellen snel barsten en er een stoomachtige zone ontstaat boven het fermentatieschuim.
Sommige brouwers uit het einde van de 19e eeuw noemden hun bier ook wel ‘stoombier’ omdat ze een stoommachine gebruikten om bier te maken. Hiermee lieten ze zien ze dat ze op een moderne manier brouwden.
Stoombier was tot het einde van de 19e eeuw wijdverspreid in het Rijnland, Westfalen en Beieren en werd vanwege de goedkope brouwmethode armeluisbier genoemd. Bij het brouwen werd voornamelijk gerstemout gebruikt, er werd slechts een beetje gekaramelliseerde mout aan toegevoegd. Het fermentatieproces werd gestart met overtollige gist van Weizenbier brouwerijen. Om kostenredenen werd meestal lokale hop toegevoegd, dus geen ‘edele’ rassen. Het bier werd niet gepasteuriseerd en het werd opgeslagen in diepe kelders om de houdbaarheid te verlengen. Het lage hopgehalte en het Weizenbier gist resulteerden in een fenolsmaak die doet denken aan kruidnagel (bekend van Weizenbier).
De productie van stoombier duurde het langst in het Beierse Woud en werd aan het begin van de 20e eeuw stopgezet. In de jaren tachtig en negentig brachten enkele brouwerijen in Beieren en Noordrijn-Westfalen dit type bier weer op de markt.
Kenmerken
- Alcoholpercentage: 5-5,5%
- Kleur: Goud tot barnsteen
- Aroma: Stro, graan
- Smaak: Moutig, kruidnagel, evt. wat banaan
Steam Beer

In Amerika heeft zich in de regio San Francisco een vergelijkbare brouwstijl ontwikkeld, onafhankelijk van het Duitse stoombier. Ook hier werden gerst en hop van eigen bodem gebruikt als lokaal beschikbare grondstoffen. In tegenstelling tot het Duitse stoombier is steam beer een bier van lage gisting. De vergisting vind echter plaats bij ca. 15°C, in tegenstelling tot de gebruikelijke 10°C. Steam beer dankt waarschijnlijk zijn naam aan de wijze van koelen. De hete wort werd in koelschepen op daken gepompt. In de koele nachtlucht ontstond damp boven deze koelschepen.