Groen Glas: Vies Bier

-----------------

Zojuist een interessant experiment gedaan. Een paar weken geleden heb ik 2 groene flesjes pils van een bekend merk gekocht. Het ene flesje heb ik meteen in de koelkast gezet, het andere flesje 6 uur lang in de volle zon en daarna in de koelkast. En vanavond heb ik de twee met elkaar vergeleken.

Ik wist niet meer welke van de twee flesjes in de zon had gestaan dus je zou kunnen zeggen dat ik enigszins onbevooroordeeld was. Enfin, twee glazen pils ingeschonken en eerst maar eens geroken. Er was verschil. De ene rook naar niks, de ander had een vleugje kattenpis aroma. De tweede stap was proeven. Ook hier een verschil. Stap 3 speelde zich af bij de gootsteen.

Conclusie: licht heeft een negatief effect op de geur en smaak van bier. Dit effect wordt wel “skunking” (iets met stinkdieren) genoemd.

Hoe komt dat. Licht zorgt voor een fotochemische reactie waarbij iso-alfazuren worden omgezet in een andere, zwavel-houdende, verbinding. Een uiterst kleine hoeveelheid van deze verbinding is al voldoende om bier te verpesten. De fotochemische reactie gebeurd tussen golflengtes van 400 en 500 nm. Deze golflengtes worden goed gefilterd door bruin glas, maar veel minder goed door groen glas en al helemaal niet door blauw en wit glas.
Ene Bradley E. Sturgeon heeft dit allemaal eens keurig voor ons uitgewerkt in een artikeltje.

Kortom: wees wijs, koop of bottel je bier in bruine flesjes (of beter nog, in blik).