Historische bieren in Nederland

-----------------

In de onderstaande tabel vind je een aantal bieren die vroeger in Nederland werden gebrouwen.

NaamPeriodeOmschrijving
Gruit< 1500Gruit is het bier uit de middeleeuwen. Er werd nog niet met hop gebrouwen. Om toch voldoende bitterheid als tegenwicht voor het zoete te krijgen werd meestal gagel gebruikt.
> Meer
Kluin16e – 18e eeuwDonker bier uit Groningen. Kluin bevatte meer gerst dan haver, wat nogal ongebruikelijk was in die tijd.
Kuit15e – 18e eeuwEén van de eerste bieren die met hop werd gebrouwen. Het was een lichtgekleurd bier dat gebrouwen werd van haver, gerst en tarwe.
Loender18e – 19e eeuwLoender was zeer wel bekent, en werd alom gepresen. Aan dit lichtgekleurde gerstebier werd o.a. scharlei toegevoegd.
Luiks18e – 19e eeuwZoals de naam al suggereert komt dit bier uit Luik. Het werd echter ook in Nederland veel gebrouwen. Het is een goud tot amberkleurig speltbier van 6-8%. In de loop van de tijd werd het steeds donkerder; de zwaardere variant werd daardoor geschikt voor langdurige rijping op vat.
Nieuw Licht19e eeuwDit kon wel eens het eerste ondergistende bier uit Nederland zijn. Het werd waarschijnlijk gebrouwen als bovengistend bier en daarna gelagerd in ijskelders.
Princesse18e – 19e eeuwLichtgekleurd bier dat geheel van gerst is gebrouwen. Princesse is ontstaan aan het eind van de 18e eeuw als bier voor de export naar Oost-Indië, Het was daarom aanvankelijk hoppiger dan andere bieren uit die tijd.
> Meer
Soet Bier17e eeuwSoet bier was een project van de organisatie CRAFT met als doel te achterhalen welk bier er werd gedronken op Rembrandts schilderij De Verloren Zoon in een Herberg.
> Meer

Wat wordt er nog gebrouwen

Hieronder vind je een lijst van historische bieren die vandaag de dag nog in Nederland worden gebrouwen. Mis je een bier, stuur me een berichtje.

BrouwerijWebsiteBieren
AvereestKlungel Kuitbier
Brouwerij Van Den Broekbrouwerijvandenbroek.comCluyn 1476
Poesiat en Katerpoesiatenkater.nlVan Vollenhoven Extra Stout
Van Vollenhoven Princesse
Van Vollenhoven East Indies Pale Ale
Het Rooi Gebroedwww.hetrooigebroed.nlHet Bijltje (Gruit)
Brouwerij De Vechtbrouwerijdevecht.nlLoender
Wispe Brouwerijwispe.nlWispe 1683 (Soet bier)

Dit bericht is aangepast op 24 mei 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *