Invertsuiker (invert sugar) is een suiker dat veel in Engelse porters, stouts en milds wordt gebruikt. Het is een siroop gemaakt van rietsuiker. Dit is een simpele suiker dat voor gist makkelijk is om te zetten naar alcohol. Daarmee kan een hogere schijnbare vergistingsgraad worden bereikt. Daarnaast wordt invertsuiker ook gebruikt om het bier te kleuren en smaak te geven.
Invertsuiker is beschikbaar in verschillende soorten:
– Nr. 1, 25-30 EBC
– Nr. 2, 60-70 EBC
– Nr. 3, 120-140 EBC
– Nr. 4, 540-640 EBC
De nummers 1 en 3 worden het meest gebruikt in Engelse bieren.
Siroop van invertsuiker is net iets anders dan kandij siroop. voor invertsuiker wordt zuur gebruikt, voor kandij siroop een base (alkali). Dit geeft andere chemische reacties en ook verschillende smaken.
In tegenstelling tot kandij suiker is invert suiker haast niet verkrijgbaar in kleine hoeveelheden. Gelukkig is het vrij eenvoudig zelf invertsuiker te maken.
Zelf invertsuiker maken
Benodigdheden
- Rietsuiker.
- Citoenzuur, een halve theelepel per kilogram rietsuiker.
- Water, 1-2 koppen per kilogram rietsuiker.1
- Pan.2
- Suiker- of oventhermometer.
Bereiding
- Verwarm het water (nog niet tot aan de kook), voeg de suiker toe, en roer totdat alle suiker is opgelost.
- Voeg de citroenzuur toe.
- Zet de thermometer in de pan en verwarm de oplossing rustig tot 116°C. Gebruik eventueel de alarmfunctie van de thermometer. Regelmatig roeren als de oplossing gaat borrelen.
- Als de temperatuur van 116°C is bereikt kan de hittebron lager worden gezet. Houd vanaf nu de temperatuur tussen de 116°C en de 121°C. Dit moet je goed in de gaten houden. Zet het alarm van de thermometer op 121°C. Eventueel een scheutje water toevoegen als de temperatuur te hard oploopt.
- Deze temperatuur vasthouden, de tijdsduur is afhankelijk van de gewenste soort invertsuiker:
– Nr. 1: 20-30 minuten
– Nr. 2: 90-120 minuten
– Nr. 3: 150-210 minuten
– Nr. 4: 240-300 minuten
De siroop is erg heet, werk daarom erg voorzichtig. Draag lange mouwen, een lange broek en gebruik ovenhandschoenen.
Als de siroop afkoelt wordt die erg stroperig. Om hem bij kamertemperatuur schenkbaar te houden kan je de siroop verdunnen met water. Voeg kokend water toe als de siroop tot net onder de 100°C is afgekoeld.
Het kan lastig zijn de temperatuur vast te houden tussen de 116°C en de 121°C. Om dit makkelijker te maken kan je vanaf stap 4 de siroop in de oven (121°C) zetten. Als de pan ovenvast is dan is dit heel simpel. Heb je geen ovenvaste pan dan kan je de siroop bij stap 4, als het niet meer borrelt, in glazen potten gieten en deze potten in de oven zetten. Verwarm de potten wel voor in de oven en vul ze tot maximaal de helft.