Jimmy Carter: Homebrew Hero

-----------------

Jimmy Carter, die vreemde, niet drinkende, pindaboer uit Georgia een held van de thuisbrouwers? Jazeker! Waarom? Dat leg ik je hier uit.

In de jaren 20 van de vorige eeuw kenden de Verenigde Staten de drooglegging. Deze drooglegging hield in dat de productie, verkoop en transport van alcoholische dranken verboden was met als doel alcoholisme uit te bannen. Het drinken van alcoholische dranken was overigens niet verboden, maar ja, kom er maar aan. Moonshining (illegaal stoken) was dan ook een populair tijdverdrijf.

In 1933 kwam Franklin Delano Roosevelt (toenmalig potus) erachter dat de drooglegging niet het gewenste effect had en schafte deze af. Echter niet helemaal. Het verbod op thuisbrouwen bleef. En bleef heel lang. Omdat bier weer verkocht mocht verdween het illegaal thuisbrouwen, en daarmee eigenlijk al het thuisbrouwen.

In de jaren 70 werd het thuisbrouwen weer wat populairder in staten als California en Colorado, niet zo verwonderlijk als je in de supermarkt slechts de keuze hebt tussen Coors light (paardepis) en Bud light (ander paardepis). Het bleef echter illegaal. Pas in 1978 werd het verbod op thuisbrouwen opgeheven door president Jimmy Carter. Dit leidde tot een hausse in thuisbrouwen, gevolgd door de opkomst van de craft brew scene in de VS en vervolgens wereldwijd.

Geniet van je craft biertje en neem er vooral wat pinda’s bij. En denk dan aan Jimmy de Pinda die dit mogelijk heeft gemaakt. Proost!