Voor de geïnteresseerden heb ik hier een aantal brouw recepten. De hoeveelheid mout is aangegeven in percentages; hop in IBU’s per hop toevoeging.
Princesse
- OG 1050, 12.4 °P, Alc. 4.5%, 10 EBC
- 100% Pale mout
- Mittelfrüh 31 IBU 60 min.
- WLP002, Lallemand London ESB of Mangrove Jacks’s M15
- Toevoegingen: 1,5 gr/l zoethout, 1,5 gr/l koriander, 1,5 gr/l sinaasappelschil (15 min. koken)
- 90 minuten maischen op 70°C
- 90 minuten koken.
- Zie ook: Wit en Bruin Princessebier
Donker Princesse
- OG 1042, 10.5 °P, Alc. 4%, 18 EBC
- 100% Münchner
- Mittelfrüh 24 IBU 60 min.
- WLP036 of Safale K-97 gist
- Toevoegingen: 1,5 gr/l zoethout, 1,5 gr/l koriander, 1,5 gr/l sinaasappelschil (15 min. koken)
- 90 minuten maischen op 70°C
- 90 minuten koken.
- Zie ook: Verloren Bieren, De Praktische Bierbrouwer, bewerkt door een Oudbrouwer
Bock 42
- OG 1069, 16.8 °P, Alc. 7%, 33 EBC
- 53% Pilsmout, 42% Münchner, 5% Special B
- Magnum 13 IBU 60 min., Mittelfrüh 12 IBU 15 min.
- W34-70 gist
- 30 minuten maischen op 65°C, vervolgens 30 minuten op 72°C.
- Kooktijd: 90 minuten
- Vergisten op 10°C (14 dagen), diacetyl rust op 20°C (3 dagen).
- Bottelen, 2 maanden conditioneren op 5°C.
Soet Bier
- OG 1080, 19.3 °P, Alc. 7.5%, 11 EBC
- 37% Pilsmout, 32% Boekweit, 21% Havervlokken, 10% Rookmout
- Magnum 22 IBU 60 min.
- WLP036 of Safale K-97 gist
- 60 minuten maischen op 66°C. Evt. rijsthulzen toevoegen voor betere filtreerbaarheid.
- Kooktijd 70 min.
- Vergisten op 18°C.
- Zie ook: Soet Bier
Vienna
- OG 1048 SG, 12 ºP, 5% Alc., 11 EBC (Lichter van kleur dan wat je meestal ziet en dan wat in richtlijnen staat. Echter met 100% Vienna mout kom je nooit op de EBC’s uit de richtlijnen uit. Overigens zal je als je de decoctie methode toepast iets donkerder dan de berekende 11 EBC uitkomen).
- 100% Vienna
- Saaz, 11 IBU, 60 minuten, Saaz, 11 IBU, 20 minuten.
- W-34/70 of M84 gist.
- 2-staps decoctie (64ºC en 72ºC), zie schema.
- 2 weken vergisten op 10ºC, 2 dagen diacetyl rust op 18ºC, 1 maand conditioneren op 2ºC.
- Zie ook: Vienna
