Recepten

Voor de geïnteresseerden heb ik hier een aantal brouw recepten. De hoeveelheid mout is aangegeven in percentages; hop in IBU’s per hop toevoeging.

Princesse

  • OG 1050, 12.4 °P, Alc. 4.5%, 10 EBC
  • 100% Pale mout
  • Mittelfrüh 31 IBU 60 min.
  • WLP002, Lallemand London ESB of Mangrove Jacks’s M15
  • Toevoegingen: 1,5 gr/l zoethout, 1,5 gr/l koriander, 1,5 gr/l sinaasappelschil (15 min. koken)
  • 90 minuten maischen op 70°C
  • 90 minuten koken.
  • Zie ook: Wit en Bruin Princessebier

Donker Princesse

Bock 42

  • OG 1069, 16.8 °P, Alc. 7%, 33 EBC
  • 53% Pilsmout, 42% Münchner, 5% Special B
  • Magnum 13 IBU 60 min., Mittelfrüh 12 IBU 15 min.
  • W34-70 gist
  • 30 minuten maischen op 65°C, vervolgens 30 minuten op 72°C.
  • Kooktijd: 90 minuten
  • Vergisten op 10°C (14 dagen), diacetyl rust op 20°C (3 dagen).
  • Bottelen, 2 maanden conditioneren op 5°C.

Soet Bier

  • OG 1080, 19.3 °P, Alc. 7.5%, 11 EBC
  • 37% Pilsmout, 32% Boekweit, 21% Havervlokken, 10% Rookmout
  • Magnum 22 IBU 60 min.
  • WLP036 of Safale K-97 gist
  • 60 minuten maischen op 66°C. Evt. rijsthulzen toevoegen voor betere filtreerbaarheid.
  • Kooktijd 70 min.
  • Vergisten op 18°C.
  • Zie ook: Soet Bier

Vienna

  • OG 1048 SG, 12 ºP, 5% Alc., 11 EBC (Lichter van kleur dan wat je meestal ziet en dan wat in richtlijnen staat. Echter met 100% Vienna mout kom je nooit op de EBC’s uit de richtlijnen uit. Overigens zal je als je de decoctie methode toepast iets donkerder dan de berekende 11 EBC uitkomen).
  • 100% Vienna
  • Saaz, 11 IBU, 60 minuten, Saaz, 11 IBU, 20 minuten.
  • W-34/70 of M84 gist.
  • 2-staps decoctie (64ºC en 72ºC), zie schema.
  • 2 weken vergisten op 10ºC, 2 dagen diacetyl rust op 18ºC, 1 maand conditioneren op 2ºC.
  • Zie ook: Vienna