Review: BrewBrain Float vs Tilt

-----------------

Ik heb laatst besloten een speeltje aan te schaffen dat als volkomen overbodig wordt beschouwd, namelijk een hydrometer. Dit is een gadget dat de SG en de temperatuur van het bier tijdens de vergisting registreert zonder dat je bier hoeft af te tappen. Je plaatst het apparaat in het vat en verder gaat alles vanzelf.

De reden voor mij om zoiets te kopen is meer inzicht krijgen in het gistproces. Ik brouw vaak ondergistende bieren die vaak langer nodig hebben om te vergisten. Hoewel ik altijd met giststarters werk is er bij deze bieren toch risico op underpitching. Verder wil ik graag zien hoe de vergisting gaat tijdens de diacetyl pauze. Kortom, tijd voor een hydrometer.

Maar welke moest het zijn. In Nederland zijn de Brewbrain Float en de Tilt makkelijk te verkrijgen. Eén van de twee zou het dus worden. Eerst maar eens een vergelijking.

Brewbrain Float

 • Werkt met Wifi.
 • Gegevens gaan direct naar een speciale website waar je de vergisting van je bier kunt volgen. Toegang tot dit platform is gratis. Vanuit deze website kunnen gegevens als csv bestand worden gedownload.
 • De float slaat geen gegevens op. Als de verbinding wegvalt krijg je geen gegevens, ook niet achteraf als de verbinding is herstelt.
 • De Float kan opgeladen worden met een USB kabel.
 • Goedkoper dan de Tilt.
Brewbrain Float

Tilt

 • Werkt met Bluetooth.
 • Gegevens gaan naar de telefoon. Hiervoor is de Tilt 2 app nodig. Deze app kan de gegevens doorsluizen naar een “Google Sheets logging cloud” en verder naar een aantal online platforms zoals BrewStat.us, Monitor.beer, Brewfather.app en BrewersFriend.
 • De Tilt slaat geen gegevens op. Ook hier geldt, als de verbinding vanaf de Tilt wegvalt krijg je geen gegevens, ook niet achteraf als de verbinding is herstelt.
 • De telefoon app kan wel gegevens opslaan. Deze kunnen als csv bestand gedeeld worden, maar vreemd genoeg niet als csv op de telefoon worden opgeslagen.
 • De Tilt werkt op een CR123 batterijen die na ca. 1 jaar vervangen moet worden.
 • Duurder dan de Float.
Tilt

Mijn Keuze

Vanwege de prijs, de Wifi optie en de oplaad optie viel de keuze op de Float. Een paar dagen nadat ik hem had besteld kreeg ik hem thuis. De set-up uitgevoerd en warempel, het werkte. Toen maar eens testen in een rvs vat in de koelkast. Helaas, geen Wifi verbinding. Omdat dit kennelijk wel vaker voor kan staan in de handleiding allerlei tips om de Wifi verbinding tot stand te brengen. Deze heb ik allemaal uitgevoerd maar geen verbinding. En dat terwijl het access point geen 2 meter van de koelkast staat met slecht een dun gipsen wandje ertussen. Dat werkte dus niet. Gelukkig deed de verkoper absoluut niet moeilijk en kon ik hem terug bezorgen en vervangen door een Tilt.

Mijn Keuze (vervolg)

Voor de Tilt hoeft slechts de app op de telefoon worden geïnstalleerd. Verder is er geen installatie nodig. Verbinding tussen Tilt en telefoon werkt, ook vanuit de koelkast.
Om de vergisting in real time te kunnen volgen heb ik BrewStat.us account aangemaakt. Dat werkt prima op met mijn gewone telefoon (Android 11). Echter, die laat ik niet continu naast het gistvat staan en dat is wel nodig om alles real time te kunnen volgen. Om dat te ondervangen heb ik een oude telefoon(Android 7) opgezocht om voor dit klusje te gebruiken. Dat ging aanvankelijk niet goed omdat er geen verbinding met de server kon worden gemaakt. Met een andere oude telefoon (ook Android 7) ging het daarentegen wel weer goed. Inmiddels heb ik een werkend maar wel omslachtig systeem. Overigens kan in plaats van een oude telefoon ook een zgn. Tiltbridge worden gebruikt.