Van de week de TV uitzending van de Keuringsdienst Van Waarde over IPA bekeken. Wat een heerlijke ongein. Brouwers die voor 2000 euro hop in een batch bier douwen in plaats van de 20 euro aan hop die er in een pils batch gaan. Een factor 100! Zouden ze werkelijk van 30 naar 3000 IBU gaan1? Ongetwijfeld niet, al die hop wordt als aroma hop of koud hop toegevoegd. Rare jongens, die IPA brouwers. Voor mij is en blijft bier een moutdrank waarbij hop een ondersteunende functie heeft. En dan weten die IPA brouwers niet eens waar IPA voor staat. Beste brouwers: ken je product! Het is India Pale Ale, niet Indian Pale Ale (alsof je het hebt over wein in plaats van wijn).
Mijn favoriete IPA is een non-India, non-pale, en non-ale IPA. Drie keer non, dus drie keer N. Je zou het natuurlijk NINPNA kunnen noemen, maar dat bekt niet. Dus wordt het Triple N IPA. Overigens, in Duitsland schijnt men het Schwarzbier te noemen.
- Boven de 100 IBU is het getal slechts een rekenwaarde, de bitterheidperceptie neemt echt niet meer toe. ↩︎