Vienna, de naam zegt het al, is een bier dat zijn oorsprong kent in Wenen. Vienna is een lager, d.w.z. een ondergistend bier. Dat houdt in dat het bij lage temperaturen is vergist. Het wordt gebrouwen van Vienna mout dat iets donkerder is dan pilsmout. Het bier is zacht moutig en licht hoppig.
Geschiedenis
In de jaren dertig van de 19e eeuw maakten Anton Dreher (Schwechat Brauerei) uit Wenen en Gabriel Sedlmayer (Spaten Brauerei) uit München samen met een aantal andere brouwers een studiereis door o.a. Groot-Brittannië, dat in die tijd brouw-technisch ver vooruit was. Tijdens deze reis leerden ze o.a. hoe je lichtgekleurde mouten kon krijgen doormiddel van indirecte verhitting tijdens het moutproces. Tot die tijd waren de ondergistende bieren in München donker en enigszins rokerig. Met de nieuw opgedane technieken ontwikkelden Dreher en Sedlmayer beiden een nieuwe mout en gebruikten die voor een nieuwe ondergistende bierstijl. Beiden introduceerden hun nieuwe bier in 1841.
Sedlmayer ontwikkelde het Münchner mout en maakte daarmee Märzen. Dit bier is bekend van het Oktoberfest en nog steeds populair in Beieren.
Dreher ontwikkelde het Vienna mout (iets lichter dan Münchner) en maakte daarmee Vienna Lager. Dit bier is inmiddels verdrongen door pilsner en is zelfs in Wenen nog nauwelijks te vinden. Opvallend genoeg is het wel erg populair in Mexico. Daar is het waarschijnlijk geïntroduceerd door de Oostenrijkse aartshertog Ferdinand Maximilian Joseph die een blauwe maandag (1864-1867) over Mexico regeerde als keizer Maximilian I.
Dreher en Sedlmayer kunnen worden beschouwd als de grondleggers van de moderne lagers in het algemeen en de huidige Beierse bierstijlen in het bijzonder.
Recept
Mijn recept heb ik afgeleid uit klassieke recepten1 en heb daar een eigen draai aan gegeven.
Noten
- Andreas Krennmair, Vienna Lager. ↩︎